PRISER VISAS INKL. MOMS
PRISER VISAS EXKL. MOMS

AKTIV BRUSREDUCERING

Förstå skillnaderna och fördelarna

Skyddar mot långvarigt buller & oljud

Den aktiva brusreduceringen ger ett extra bra skydd mot monotona ljud som nöter på och skadar hörseln.

Kräver inte skadligt hög musikvolym

Mer skonsamt mot hörseln då man inte behöver ha hög musikvolym för att dränka oljud från omgivningen.

Reducerar stress och hälsorisker

Studier visar att  exponering av oljud ökar nivån av stresshormoner samt risk för hjärtinfarkter*.
Det ultimata skyddet mot skadligt ljud.
En vanlig missuppfattning är att alla hörlurar med active noise cancelling är byggda på samma sätt. Active noise cancelling är inte på något sätt en ny teknik. Den har funnits inom det militära i många år men det är inte förrän nu som vi  tack vare Guardio Vanguard kan erbjuda detta även inom hörselskydd. Hörlurar på konsumentmarknaden har på senare år blivit mycket populära men alla är som sagt inte konstruerade på samma sätt. Det finns tre olika typer av active noise cancelling, som ibland även kallas noise reduction eller helt enkelt aktiv brusreducering på svenska. Feedback, Feedforward och hybrid är de olika versionerna som finns. Ditt val av hörlur och dess tekniska implementation kan påverka slutresultat stort så det är därför viktigt att du som konsument gör ett aktivt val där du vet vad du köper samt fördelarna och nackdelarna med respektive lösning.

Feedback
På hörlurar med Feedback lösning sitter mikrofonen inuti öronkåpan framför själva högtalaren. Det innebär att mikrofonen fångar upp och kan analysera ljudet på samma sätt och stund som örat uppfattar ljudet som man försöker stänga ute.  Den stora fördelen med Feedback är att den aktiva brusreduceringen bättre anpassar sig till variationer och lättare kan korrigera signalen om det behövs. En annan stor fördel med Feedback hörlurar är att det ger bra skydd även om själva hörlurskåpan inte sitter helt rätt över öronen. Då mikrofonen sitter nära själva örat anpassas ljudsignalen så att så mycket som möjligt av det skadliga ljudet slås ut.

Feedforward
I feedforwardhörlurar är mikrofonen placerad på utsidan av öronkåpan. Fördelen med detta är att mikrofonen hinner fånga upp det skadliga ljudet innan det hinner nå örat och får på så sätt extra tid att analysera oljudet och skicka en optimerad ljudvåg som slår ut det skadliga ljudet. Feedforward hörlurar skyddar dessutom bättre mot högfrekvent ljud på upp till 1-2 kHz. Nackdelen med feedforward är att de kan skicka en icke optimerad ljudvåg om man råkar använda sina hörselskydd på ett sätt där öronkåporna inte sitter korrekt över öronen.

Hybrid
Den mest avancerade typen av aktiv brusreducering kallas för hybrid. Det är den typ av teknisk lösning som Guardio använder i sina hörselskydd och innebär helt enkelt att man kombinerad feedback och feedforward. Man har alltså dubbla uppsättningar mikrofoner i varje öronkåpa för att få del av fördelarna med respektive lösning. Hybrid ANC kan undertrycka ljud i ett större antal frekvenser, anpassa sig till och korrigera fel och är inte så känslig för hur personen bär på hörlurarna. Signalerna från de två olika mikrofonerna analyseras av kretskortet och kalibreras för att skicka rätt spegelvänd ljudvåg som slår ut det skadliga ljudet. En lösning som alltså tar det bästa av feedback och feedforward. 

* = Studie utgiven av  The Journal of the Acoustical Society of America .

 

Aktiv brusreducering med medhörning

Anpassa brusreduceringen på dina hörselskydd så att det passar dina behov där du är just nu. Guardios hörselskydd erbjuder medhörning för din säkerhet. Detinnebär att kåporna filtrerar ut tal från omgivningen. Man kan fortsätta att lyssna på musik, men om någon ropar i närheten, går ljudet från rösterna igenom. Det går att ställa in kåporna beroende på hur stark medhörning man vill ha. Detta kan du göra direkt på hörselskyddet eller genom vår app.

Utforska och förstå funktionaliteten lite närmare genom vår simulator nedan. Genom att justera nivån på medhörning bestämmer du hur mycket av det omgivande ljudet som ska släppas igenom musiken.

Så här fungerar aktiv brusreducering

 

1 – Mikrofoner upptäcker det skadliga ljudet

2 – Det skadliga ljudet skicka till kretskorten för analys

3 – En spegelvänd/inverterad ljudvåg skapas och skickas till högtalarna

4 – Den spegelvända ljudvågen slår ut det skadliga ljudet

Så här fungerar aktiv brusreducering

1 – Mikrofoner upptäcker det skadliga ljudet

2 – Det skadliga ljudet skickas till kretskortet för analys

3 – En spegelvänd/inverterad ljudvåg skapas och skickas till högtalaren

4 – Den spegelvända ljudvågen slår ut det skadliga ljudet