PRISER VISAS INKL. MOMS
PRISER VISAS EXKL. MOMS

Vad är Bluetooth?

De allra flesta har hört talas om Bluetooth och har en viss förståelse för tekniken. Men hur fungerar det och vilka skillnader finns det?

Bluetooth är en trådlös kommunikationsstandard som möjliggör det för elektronisk utrustning att kopplas samman och interagera med varandra trådlöst. Blåtandstekniken finns idag i en mängd olika produkter, allt från hörlurar, högtalare, mobiltelefoner, datorer och klockor.  Styrkan med Bluetooth är att man inte är beroende av Wi-Fi, mobildata eller några nätverk för att kunna kommunicera med varandra. Så länge båda enheterna har stöd för Bluetooth och finns tillräckligt nära varandra så kan enheterna interagera med varandra.

Olika versioner av Bluetooth

Tekniken går som inom de flesta andra områden framåt och nya Bluetooth versioner kommer från tid till tid. Den stora skillnaden mellan de olika versionerna är stabiliteten och hastigheten som data kan flöda mellan de olika enheterna. Det innebär alltså att enheter med nyare Bluetooth teknik har en stabilare och bättre signal. Dessutom är kommunikationen mellan två enheter med nyare Bluetooth-version

mindre energikrävande vilket innebär att batteritiden ökar och att exempelvis telefonens batteri inte förbrukas lika snabbt när man lyssnar på musik med trådlösa hörlurar genomfört med hörlurar med en gammal Bluetooth teknik.

Bluetooth Classic och Bluetooth Low Energy

Det finns två olika standarder av Bluetooth. En som kallas Classic och en som kallas Low Energy alternativt BLE. De är ämnade för olika typer av kommunikation och har lite olika egenskaper. Bluetooth Classic är idealt för att koppla samman en hörlur till sin telefon för att exempelvis lyssna på Spotify. Bluetooth Low Energy är en version som har en ultralåg förbrukning av energi och som används för applikationer som inte kräver konstant uppkoppling.  Av den anledningen är BLE inte optimalt för musiköverföring däremot är den perfekt för exempelvis en fjärrkontroll som ska sända data mellan två enheter med ojämna mellanrum.

Hur använder Guardio Bluetooth?

I våra hörselskydd använder vi Bluetoothteknik från en världsledande leverantör vars teknik används i några av de mest avancerade och populära hörlurar som finns på marknaden idag. Det vi gör är att dessutom använda så kallad Dual-mode teknik vilket innebär att vi kombinerar fördelarna med Bluetooth Classic och Bluetooth Low Energy. Tack vare detta kan du som användare av våra hörselskydd lyssna på musik samtidigt som du ställer in inställningarna för hörlurarna via vår egna App som använder Bluetooth Low Energy för att överföra data mellan enheterna.

Genom Bluetooth Classic kan du lyssna på din favoritmusik som finns sparad på telefonen eller via Spotify.

Bluetooth Classic gör det även möjligt att använda hörlurarna för handsfree samtal där du obehindrat kan prata via hörlurarna.

Ställ in alla inställningar som volym, interkomkanal, musikval etc via vår egna app som använder Bluetoothteknik.

Trådbunden ljudkvalitet – trådlöst!

Guardios hörselskydd har stöd för det patenterad Bluetooth-teknik som heter aptx. Aptx förbättrar den trådlösa ljudkvaliteten hos många av världens finaste smartphones, högtalare, soundbars, hörlurar och surfplattor. Med aptX kan musikälskare njuta av trådbundet kvalitetsljud – trådlöst. AptX är en komprimeringsalgoritm för ljud utvecklat av för att kunna leverera högkvalitetsljud även via

begränsade datahastigheter något som behövs om man vill ha riktigt bra trådlöst ljud eftersom den begränsade hastigheten ofta varit ett tak för själva ljudkvaliteten på Bluetooth hörlurar.

Dessutom förbrukar AptX codec mindre batteri än andra liknande produkter på marknaden.  AptX introducerar också mindre fördröjning eller latens än andra codecs, vilket är till nytta om du bär trådlösa hörlurar medan du tittar på videor eller spelar spel på din mobila enhet. Med andra codecs kan Bluetooth-ljudet synkroniseras med din video med 800 ms (8/10 s sekund) eller mer. AptX minskar denna fördröjning till så lite som 60ms (eller 30ms i sin Low Latency-version).